Lewer 2ℓ roomys
Hierdie grondresep is ekonomies en leen hom tot talle variasies. Dit kom van Hettie Minnaar van Pretoria.
Bestanddele
- 170 g (200 mℓ) strooisuiker
- 40 g (75 mℓ) mielieblom
- 1 mℓ sout
- 500 mℓ melk
- 3 eiers, geklits
- 1 blik (380 g) ingedampte melk, oornag in die yskas of ‘n rukkie in die vrieskas gelaat
- 15 mℓ vanieljegeursel
Metode
- Meng die strooisuiker, mielieblom en sout in die boonste deel van ’n dubbelkastrol.
- Voeg die melk stadig by en roer dit oor kokende water tot die mengsel verdik (ná 6-10 minute).
- Roer ’n bietjie van die warm mengsel by die eiers en roer dan hierdie eiermengsel vinnig by die res van die warm mengsel.
- Verhit dit 3 minute lank oor kokende water en roer aanhoudend totdat dit soos dik vIa is. Laat dit afkoel.
- KIits die ingedampte melk tot dit vorm behou. Vou dit saam met die vanieljegeursel in die vlamengsel in.
- Skep dit in ‘n vrieshouer en bevries totdat dit tot een derde van die kant af gestol is.
- Gooi dit in ‘n koue vriesbak, kIits dit goed en bevries tot hard.
Variasies
Volg die grondresep vir vanieljeroomys, maar verminder die vanieljegeursel tot 5 mℓ. Vou die bestanddele van die variasie saam met die ingedampte melk in. Wanneer growwe bestandde1e soos neute gebruik word, moet die mengsel nie ‘n tweede keer geklits word nie, maar net liggies gemeng word om die growwe bestanddele eweredig te versprei.
Rum-en-rosyneroomys: Week 250 g (400 mℓ) rosyne oornag in 100 mℓ rum en vou dit saam met 100 g (250 mℓ) gekapte neute in.
Sjokoladeroomys: Verminder die strooisuiker tot 100 g (125 mℓ) en vou 200 g melksjokolade (gerasper) in.
Neuteroomys: Vou 200 g (500 mℓ) gekapte pekan- of okkerneute in.
Koffieroomys: Los 30 mℓ kitskoffiepoeier of -korrels in 50 mℓ kookwater op, laat dit afkoel en vou dit in.
Droëvrugteroomys: Week 60 g (100 mℓ) rosyne en 60 g (100 mℓ) glanskersies oornag in 50 mℓ sjerrie en vou dit saam met 40 g (100 mℓ) gekapte neute in.
Koejawelroomys: Vou 250 mℓ koejawelmoes in.
Bron: Wenresepte 2
Uitgewer: Human & Rousseau