Resep: Voortreflike pasteideeg

Voortreflike pasteideeg (Foto: Lapa-uitgewers)

“Die resep kom van Brenda, die bobaas-tuisnywerheidbakster, se skoonma, ouma Kamstie. Dit kan ook in ’n voedselverwerker gemeng word, maar dit is maar net nie dieselfde nie. Werk met jou hande – dit is terapeuties, goed vir jou siel en die deeg. Albei bestanddele moet yskoud wees. Sit selfs die mengbak ’n uur voor die tyd in die yskas. En belê in ’n rolstok van marmer. Ek het myne in ’n rommelwinkel vir R5,00 gekoop,” het Riana Scheepers in haar resepteboek, Vallei van melk en heuning, geskryf.

Bestanddele

  • 4 x 250 ml (4 k) koekmeel
  • 10 ml (2 t) kremetart
  • 5 ml (1 t) sout
  • 500 g koue botter
  • 2 eiergele
  • 20 ml (4 t) brandewyn
  • 10 ml (2 t) suurlemoensap
  • 200 ml (⅘ k) of meer koue sodawater
  • ekstra meel, gemeng met kremetart

Metode

  1. Sif die meel, kremetart en sout in ’n groot mengbak.
  2. Rasper die botter en vryf dit in die meel in tot dit soos krummels lyk.
  3. Klits die eiergele, brandewyn en suurlemoensap saam, voeg dit by en meng deur.
  4. Voeg genoeg sodawater by om die deeg te bind en meng liggies tot ’n stywe deeg.
  5. Verdeel die deeg in vier balle, draai dit toe in kleefplastiek en laat dit vir sowat 2 uur in die yskas rus.
  6. Rol die deeg op ’n meel-en-kremetart-bestrooide oppervlak uit tot ’n reghoek. Vou die kante in en rol weer uit. Laat weer in die yskas rus vir ’n uur. Herhaal die proses nog twee keer, maar sit dit na elke uitrol terug in die yskas vir ten minste ’n uur.
  7. Rol die deeg tot 3 mm dik op ’n meelbestrooide oppervlak uit en bedek ’n pastei daarmee.
  8. Verf die deeg met geklitste eier en bak die pastei in ’n voorverhitte oond teen 200 °C vir sowat 40 minute tot goudbruin.

Bron: Vallei van melk en heuning deur Riana Scheepers

Uitgewer: Lapa

ondersteun maroela media só

Sonder Maroela Media sou jy nie geweet het nie. Help om jou gebalanseerde en betroubare nuusbron se toekoms te verseker. Maak nou ʼn vrywillige bydrae. Onthou – ons nuus bly gratis.

Maak 'n bydrae

Nou pra' jý

O wee, die gesang is uit! Kommentaar word ná 48 uur op ʼn artikel op Maroela Media gesluit. Kom kuier gerus verder op ʼn meer onlangse artikel.

5 Kommentare

jongste oudste gewildste
Bokkie

Wat is die meel / kremetart ratio vir die uitrol?

Bokkie

Dankie Janie, ek het gedog kremetart is n rysmiddel!

estelle

kan die deeg gevries word vir latere gebruik?

Ap

Die resep se deel die deeg in drie balle en hoe dan……….