Woord:
skon
Betekenis:
Sagte, ronde koek of brood van garsmeel, hawermeel of koringmeel en bakpoeier, wat in enkelporsies op ‘n roosterplaat of in die oond gebak word, en wat tydens ontbyt of dikwels teetyd saam met botter, konfyt en (of) room geëet word. (Sinoniem: botterbroodjie) ‘n Sny koek of tert of vars gebakte skon lê ons Suid-Afrikaners na aan die hart. (Landbouweekblad, 4 Nov. 2011, 10).
Waar kom dit vandaan?
Uit Middelduits schonbrot, “fyn brood”
Hierdie interessante brokkie is aan Maroela Media se Taaltoffie verskaf deur die Woordeboek van die Afrikaanse Taal.
Halooo!
WOORD VAN DIE WEEK: SKON
Ek verstaan dat in die Volksmond die woord Skon seker nie eensklaps weggemaak kan word nie. Die Afrikaanse woord vir skon is tog botterbroodjie! Gedurende die afgelope twee reekse van Kokkedoor het oud en jonk heerlik Afrikaans gepraat en almal het dit só geniet! “Scone” klink Engels. Dit klink Brits. Dit klink “pretensieeus” jammer vir die anglisisme! Botterbroodjie klink lekker. Dit eet lekkerder en heelwaarskynlik tuisgebak. Scone het Woolworths se “readymix” gebruik.