Soorte resepte:

Wagyu: ‘Vleiservaring soos min’

Deur Nichelle Steyn

Foto verskaf deur Beyond Beef

Suid-Afrikaners is dit eens: ’n Lekker stukkie vleis op die kole, en alles is weer klopdisselboom.

Langs die braaivleisvuur kry ons weer perspektief, bespreek ons die verlede, toekoms en hede en sorteer ons geskille uit, maar dit gaan grotendeels oor ons vleiservaring. Dit gaan immers oor die lekker stukkie sappige vleis wat op die kole gaar word. G’n wonder Erfenisdag staan algemeen as Braaidag bekend nie.

Met vandag se stygende voedselpryse, ’n tegniese resessie en ons beursies wat al hoe platter word, is dit dan nog die moeite werd om geld te bestee op goeie gehalte vleis? Die duurste biefstuk in Suid-Afrika is gewis Wagyu-beesvleis.

Foto: Nichelle Steyn

Wagyu jaag die verbruiker ten minste drie keer meer as die gemiddelde prys wat ons gewoond is om vir ’n goeie biefstuk te betaal, uit die sak. Is dit dan die moeite werd om so ʼn bietjie meer daarvoor te betaal?

Vir dié wat aanhangers van Wagyu is, is daar nie ’n beter “vleiservaring” nie, soos hulle dit noem. Uitgesoekte slaghuise wat Wagyu aanhou, soos Fleisherei Deli in Centurion, kan nie byhou by die aanvraag daarvoor nie.

“Dit is ’n vleiservaring soos min, en kan die verbruiker se persepsie van gehalte vir altyd verander,” meen Michael Bradfield, uitvoerende hoof van Wagyu Suid-Afrika.

Wat maak Wagyu-beesvleis dan so anders?

Foto: Nichelle Steyn

Volgens Bradfield gaan dit oor die vetinhoud en onversadigde vetsure van die vleis. “Vleis se smaak lê in die vet en ook die samestelling van die vetsure wat hoë vlakke oliensuur bevat. Wagyu is juis so duur weens die Wagyu-beesras se vetsamestelling asook die genetiese vermoë van die bees om vet tussen die weefsel van die vleis te stoor – met ander woorde die spesiale soort sagte marmering van die vleis.”

Dit is egter nie die soort vet wat ʼn hartaanval aanhelp nie. Dié vet is soos sagte botter en smelt byvoorbeeld onder liggaamstemperatuur. “Wagyu se vet is ook soortgelyk aan vette wat in byvoorbeeld avokado of vis gevind word. Dit is eintlik baie goed vir jou, en omdat dit die vleis so ryk maak, is ’n kleiner porsie van sowat 200 g vleis, meer as voldoende,” sê Bradfield.

Hy is van mening dat die marmering en unieke kombinasie van vetsure aan verbruikers daardie unieke vleiservaring gee. “Wagyu-beesvleis se smaak is ongeëwenaard,” sê hy.

Annelize Rautenbach, verhoudingsbestuurder by Beyond Beef, sê ’n Wagyu-bees se karkas word verwerk in ander snitte as die gewone filet, lendeskyf en kruisskyf. “Wagyu word onder ’n unieke graderingstelsel verkoop wat nie op die ouderdom van dier gebaseer is nie, maar eerder hoe veel die snit vleis gemarmeer is. Die snitte word ook daarvolgens geprys.”

Sy sê daar is snitte wat goed by ’n braai kan inpas, maar dit is nie die soort vleis wat ’n mens met ’n sous eet, marineer of selfs met braaisout toegooi nie. “Al wat ’n stukkie Wagyu nodig het, is ’n sagte vuur. Dit kan vir om en by vyf minute, met ’n bietjie sout en peper, gebraai word. Dit gaan alles oor die vleis.”

Sy sê verbruikers wat van hul vleis baie gaar hou, sal heel waarskynlik nie van Wagyu hou nie. “ʼn Mens eet nooit Wagyu oorgaar (“welldone”) nie omdat Wagyu se sappigheid en geur juis in die vet lê, en dit vinnig weggebraai kan word.”

Fleisherei Deli verkoop nie net Wagyu-biefstukke nie, maar het ’n verskeidenheid van Wagyu-produkte te koop. “Ons het biltong, droëwors en ook burger-patties vir diegene wat dit wil uittoets.”

Die slaghuis hou op Erfenisdag, ’n braaidag by die winkel waar James Schnetler, eienaar van Beyond Beef, Wagyu-biefstuk en Wagyu-burgers gaan gaarmaak.

“Die publiek is welkom om ’n draai te maak en ’n gratis happie van die gesogte vleis te geniet. Kom vat ’n kans en probeer dit, ” sê Johan Jonker, eienaar van Fleisherie Deli se 19 slaghuise.

 

ondersteun maroela media só

Sonder Maroela Media sou jy nie geweet het nie. Help om jou gebalanseerde en betroubare nuusbron se toekoms te verseker. Maak nou ʼn vrywillige bydrae. Onthou – ons nuus bly gratis.

Maak 'n bydrae

Nou pra' jý

O wee, die gesang is uit! Kommentaar word ná 48 uur op ʼn artikel op Maroela Media gesluit. Kom kuier gerus verder op ʼn meer onlangse artikel.

27 Kommentare

jongste oudste gewildste
Piet

R/kg?

ek sê maar

Sjoe daar moet baie ryk mense wees dat die slaghuise nie kan voorbly met dit nie. Ek kan skaars stukkie steak bekostig wat nog te sê hierdie!

Blom

As die kwaliteit van die vleis so goed is, sal ek bereid wees om dit te betaal.
Het al te veel “gewone rump” by verskeie slaghuise en supermarkte gekoop wat so taai is, mens sukkel om dit te kou.

Anita

Ek het die ander dag vir die eerste keer van die Wagyu vleis geëet. Dit is regtig baie lekker en sappig. Pragtige diere ook. Slag om en by 800 kg en hoër uit.

monika

@Cherokee: LOL janee ook waar!