Soorte resepte:

Wenke vir ’n gesonder braai dié Braaidag

braai-erfenisBraaidag is om die draai en ons almal weet wat dit beteken! Skaaptjoppies, hoenderboudjies, knoffelbrood, braaibroodjies, ribbetjies en dalk selfs malvalekkers oor die vuur.

ʼn Nuwe (gratis) kookboek maak dit nou makliker om dié Braaidag gesonder te wees en beter na jou hart om te sien.

Braaigeregte is dikwels vetterig en hoog in cholesterol en met die toename van hartsiektes het Pharma Dynamics saam met die Hart-en-beroerte-stigting van Suid-Afrika en die welbekende kookboekouteur Heleen Meyer met “gesonder” alternatiewe tot die gewone braairesepte vorendag gekom.

Dié kookboek, wat deel is vir Meyer se Cooking from the heart resepteboek-reeks, bevat 30 resepte wat voorsiening maak vir vleiseters én vegetariërs. Die resepte sluit gesonde, tuisgemaakte marinades, geurmiddels, peuselhappies, bykos, slaai, vegetariese geregte én nagereg in.

Wilmi Hudsonberg, woordvoerder van Pharma Dynamics, sê hulle wou ʼn resepteboek, spesifiek vir braai-geleenthede, saamstel wat goed is vir jou hart omdat braai ʼn sosiale gebruik is wat alle Suid-Afrikaners geniet. Hulle wou ook aanhou bewusmaking skep vir kardiovaskulêre siektes wat elke dag 215 lewens in Suid-Afrika eis.

“Baie van die maaltye wat ons deel is met vriende en familie om die vuur, maar dít gaan dikwels hand aan hand met kos wat nie goed is vir ons harte nie. Ons mikpunt is om mense ʼn bietjie meer bewus te maak van die nutriënt-foute wat hulle maak wanneer hulle hierdie tradisie voortsit,” sê Hudsonberg.

Probeer dié wenke uit Cooking from the Heart se braai-uitgawe vir ʼn gesonder braai dié Braaidag:

  • Wees slim wanneer jy die proteïen vir jou braai kies. Kies maer vleis soos vis en hoenderborsies sonder vel in plaas van te veel rooivleis. Indien jy wél rooivleis kies, koop eerder lende- of sagte vleis en verwyder enige sigbare vet voor jy dit begin gaarmaak.
  • Marineer die vleis met soutvrye speserye en suurlemoen. Dit voeg wonderlike geur by en sal die soutinname verlaag. Gebruik eerder brandrissie, komyn, kaneel, swartpeper, paprika, tiemie en roosmaryn om vleis mee te geur.
  • Beperk jou vleisinname (van enige aard) tot 150 g per porsie.
  • Vul jou bord met geroosterde groente, slaai en bykos. Hoe meer kleur jy op jou bord het, hoe beter. In Suid-Afrika het ons ʼn verskeidenheid van vrugte reg deur die jaar, so maak seker om dit ook by jou braaispyskaart in te sluit. Vleis-en-groente-sosaties is altyd ʼn wenner. Voeg geel, groen en rooi soetrissies, sampioene, eiervrug, botterskorsie en murgpampoentjies by die sosatie en verf met ʼn gesonde olie voor jy dit braai.
  • Wanneer jy slaai of bykos voorberei, moenie teveel souterige sous byvoeg nie, maak eerder jou eie gesonde sous.
  • Kies volgraanbrood, -rolletjies en -wraps, eerder as wit stysel.
  • Oorweeg gesonde bestanddele om saam met jou roomys te eet, soos sjokolade-piesang of vrugteslaai. Geroosterde vrugte is ook heerlik! Die natuurlike suiker karamelliseer teen hoë hitte, wat dit ekstra soet en geurig maak.

Cooking from the Heart se braai-uitgawe kan hier gratis afgelaai word.

ondersteun maroela media só

Sonder Maroela Media sou jy nie geweet het nie. Help om jou gebalanseerde en betroubare nuusbron se toekoms te verseker. Maak nou ʼn vrywillige bydrae. Onthou – ons nuus bly gratis.

Maak 'n bydrae

Nou pra' jý

O wee, die gesang is uit! Kommentaar word ná 48 uur op ʼn artikel op Maroela Media gesluit. Kom kuier gerus verder op ʼn meer onlangse artikel.

13 Kommentare

jongste oudste gewildste
Judge Dredd

Dis maar goed julle gee die boek verniet weg – want dis blykbaar ‘n braai boek wat effens anti-vleis is. Of lees ek die berig verkeerd?

Spiekeries

Gaaaap!! As mens braai, braai mens VLEIS!!

Gam

Yuck!

Anne-Marie

Ek stem saam Judge…hoekom dan die moeite doen om dit ”braai”- dag te noem…die res wat hulle van praat is amper gaar of klaar gaar …braai beteken vleis braai….vleis is ‘n lekker tjoppie of steakie….met hoender as bygereg… dis braaivleis !!!!

Andre

Ons gooi deesdae n appel en n peer in foelie toegedraai saam met die ander groente in die kole . Lekker nagereg met roomys en vla ….